fbpx

FAQ zangles in breda

Hieronder zie je de antwoorden op veelgestelde vragen. 

Staat de jouwe er niet bij, neem dan gerust contact op via de hompage!

Ja. Goed zingen heeft voor mij te maken met verschillende dingen, zoals muzikaliteit, techniek en overdracht. Aan al die dingen valt te werken.

Natuurlijk, wanneer je van nature al muzikaal bent, een goed lichaamsbewustzijn en gezonde stem hebt én het letterlijk geen probleem vindt ‘van je te laten horen’, dan heb je een voorsprong.

Maar ook mensen met faalangst, zelfgediagnosticeerde toondoofheid en astma kunnen leren zingen. (Ik hou wel van een uitdaging.)   

Eigenlijk hou ik niet van hokjes, maar vanwege het anatomische verschil in stembanden maak ik voor de Workshop Zang voor ‘Mensen die Wel Willen, maar Niet Durven’, toch onderscheid in ‘mannen’ en ‘vrouwen’. Uiteraard zijn trans mensen ook meer dan welkom voor Zangles in Breda. Neem gerust contact op, ik denk graag met je mee hoe ik je het beste kan helpen.

Ik zal nooit zeggen: “Je kan niet zingen” omdat ik niet denk dat het zo zwart/wit is. Wel zal ik benoemen op welke gebieden er werk aan de winkel is. Bijvoorbeeld “Je hebt de neiging om noten te zingen die niet bij de piano passen, laten we wat oefeningen doen om je muzikaliteit te trainen”. Of “Je stem klinkt wat nasaal, we gaan eens onderzoeken hoe het klinkt als je dat wat meer onder controle krijgt”.

Ook wanneer je jezelf zingend online wil zetten of wil deelnemen aan een talentenjacht zal ik – indien gewenst – eerlijk benoemen of ik denk dat dat een goed idee is.

Dat mag, maar het is leuker en muzikaal gezien interessanter als ik je op de piano begeleid. In de lesruimte zijn ook een gitaar en een ukelele aanwezig. Als je jezelf kan en wil begeleiden op een van de instrumenten kan dat dus ook!

Goede vraag, want sommige zangdocenten geven een gratis proefles. Ik heb ervoor gekozen dit niet meer te doen omdat ik zowel mijn lessen, als mijn tijd hier te waardevol voor vind. Gelukkig kan je gratis al een hele hoop informatie vinden op deze website over Zangles in Breda! (En als je wil ook nog op deze website over mijzelf.) Daarnaast kan je me bekijken en beluisteren op social media. Als je een vraag hebt, mag je natuurlijk ook gewoon contact opnemen!

Duur is natuurlijk relatief. Dat neemt niet weg dat je je geld maar een keer uit kan geven, en een les bij Zangles in Breda net zo veel kost als een lekkere lunch in de stad. 

Een zangdocent werkt – meestal – als ZZP’er, en tarieven van ZZP’ers zijn over het algemeen gewoon veel hoger dan bij mensen die in loondienst zijn. Dat heeft een hoop redenen, zoals het ontbreken van pensioen, de bedrijfskosten (huur pand, investeringen in apparatuur, kosten van website),  het ontbreken van doorbetaling bij ziekte en vakanties en nog veel meer.  Als je er meer over wil weten moet je maar eens een rondje Googlen.

Hoe dan ook. Jij bent de enige die kan bepalen of jij wil investeren in zanglessen. Natuurlijk kan je dat aanpassen op je budget, door er bijvoorbeeld voor te kiezen om om de week les te volgen en thuis extra te oefenen, in plaats van wekelijks lessen te volgen en thuis niet zo veel te doen.

Dat is geen probleem. In de loop van de lessen ga ik het je een keer globaal uitleggen, zodat je een beeld hebt van wat ‘al die bolletjes’ betekenen, maar noten lezen is absoluut niet noodzakelijk om te kunnen zingen.

Dat mag je helemaal zelf weten, maar je begrijpt waarschijnlijk zelf ook dat je meer zal ontwikkelen wanneer je meer oefent. 

In de les hebben we sowieso aandacht voor wat de beste manier is om te studeren. Daarnaast maken we een plan van aanpak dat aansluit op jouw ambities en jouw mogelijkheden. Dat kan zijn ‘studeer elke dag 30 minuten op techniek’, maar ook ‘probeer hier eens op te letten als je in de auto meezingt’. Net wat bij je past.

Bij mij niet. Ik pas mijn lessen aan op jou, op wat aansluit bij jouw stem, jouw wensen en jouw ambities. Natuurlijk zijn er wel onderwerpen die ik met iedereen behandel, zoals ademhaling en articulatie.